CO-VISION LOCAL DEBATE Θάλασσα από Πλαστικά: Ένας Διάλογος για την Ψηφιακή Τέχνη, την Οικολογία και την Πολιτιστική Κληρονομιά

04/02/2025
CO-VISION LOCAL DEBATE  Θάλασσα από Πλαστικά: Ένας Διάλογος για την Ψηφιακή Τέχνη, την Οικολογία και την Πολιτιστική Κληρονομιά

Το CO-VISION LOCAL DEBATE με τίτλο Θάλασσα από Πλαστικά: Ένας Διάλογος για την Ψηφιακή Τέχνη, την Οικολογία και την Πολιτιστική Κληρονομιά συγκέντρωσε καλλιτέχνες, ερευνητές, περιβαλλοντικούς ακτιβιστές και πολιτιστικούς φορείς για να εξερευνήσουν τη διασταύρωση της ψηφιακής τέχνης, της οικολογικής ευαισθητοποίησης και της διατήρησης της πολιτιστικής κληρονομιάς. Η εκδήλωση, που πραγματοποιήθηκε στο Σεράφειο ΔήμουΑθηναίων στις 28 Ιανουαρίου 2025, είχε ως στόχο να ενθαρρύνει ουσιαστικές συζητήσεις για το πώς η τέχνη και η τεχνολογία μπορούν να συμβάλουν στην περιβαλλοντική συνείδηση και τη βιωσιμότητα του πολιτισμού.

  • Η συζήτηση επικεντρώθηκε στο επείγον ζήτημα της θαλάσσιας ρύπανσης, και ιδιαίτερα στο διαδεδομένο πρόβλημα των πλαστικών αποβλήτων στους ωκεανούς μας. Οι συμμετέχοντες ενεπλάκησαν σε μια διεπιστημονική συζήτηση για τον ρόλο της ψηφιακής τέχνης στην οπτικοποίηση, την ερμηνεία και την αντιμετώπιση των οικολογικών ζητημάτων. Οι συζητήσεις ανέδειξαν τον ρόλο της ψηφιακής και νέων μέσων τέχνης στην ευαισθητοποίηση του κοινού, την επίδραση στη χάραξη πολιτικής και την έμπνευση για δράση στις κοινότητες.

    Διακεκριμένοι ομιλητές που συμμετείχαν:

    ✓ Διεθνής Καλλιτέχνης: Marco Barotti
    ✓ Ειδικός στη Φυσική Κληρονομιά: Μιλτιάδης Σέφερλης (EKVI Ελληνικό Κέντρο Βιοτόπων – Υγροτόπων)
    ✓ Ειδικός Τοπικής Πολιτικής: Γεώργιος Αποστολόπουλος
    ✓ Τοπικοί Καλλιτέχνες: Γιάννης Κρανιδιώτης, Μαριλένα Γεωργάτζη

    Συντονιστής: Κωνσταντίνος Τσουκαλάς

    Ήταν χαρά μας να μοιραστούμε γνώσεις για τη διασταύρωση της ψηφιακής δημιουργικότητας και του περιβαλλοντικού ακτιβισμού. Η συζήτηση εξερεύνησε θέματα όπως:

    • Η Τέχνη ως Περιβαλλοντικό Εργαλείο: Πώς η ψηφιακή τέχνη και τα μέσα εικονικής πραγματικότητας μπορούν να απεικονίσουν τις καταστροφικές επιπτώσεις της θαλάσσιας ρύπανσης από πλαστικά και να εμπλέξουν το κοινό με νέους τρόπους.
    • Δεδομένα, Τεχνολογία & Αφήγηση: Η χρήση δεδομένων σε πραγματικό χρόνο, τεχνητής νοημοσύνης και εικονικής πραγματικότητας για τη δημιουργία ισχυρών αφηγημάτων γύρω από τη διατήρηση των ωκεανών.
    • Κληρονομιά & Βιωσιμότητα: Οι επιπτώσεις της πλαστικής ρύπανσης σε πολιτιστικούς χώρους και παραδοσιακές θαλάσσιες πρακτικές και πώς η ψηφιακή τεκμηρίωση και οι καλλιτεχνικές παρεμβάσεις μπορούν να βοηθήσουν στη διατήρησή τους.
    • Συμμετοχή της Κοινότητας & Επιρροή στην Πολιτική: Πώς οι καλλιτέχνες και οι ακτιβιστές μπορούν να συνεργαστούν με φορείς χάραξης πολιτικής και τοπικές κοινότητες για να επιφέρουν αλλαγή.
    • Εργαστήριο MEDUSA: Οι συμμετέχοντες είχαν την ευκαιρία να δημιουργήσουν διαδραστικά, φωτεινά γλυπτά από μέδουσες, χρησιμοποιώντας ανακυκλώσιμα υλικά υπό την καθοδήγηση του Γιάννη Κρανιδιώτη!

Το CO-VISION LOCAL DEBATE ολοκληρώθηκε με μια πρόσκληση προς καλλιτέχνες, επιστήμονες και το κοινό να συνεχίσουν αυτόν τον διάλογο και να αναπτύξουν καινοτόμα έργα που γεφυρώνουν την ψηφιακή τέχνη με τον περιβαλλοντικό ακτιβισμό. Οι μελλοντικές πρωτοβουλίες περιλαμβάνουν εκθέσεις και εργαστήρια που θα εξερευνήσουν περαιτέρω αυτά τα κρίσιμα θέματα.

Μείνετε συντονισμένοι για τα επερχόμενα CO-VISION events κατά τη διάρκεια του ADAF 2025!